Yargıtay'dan trafikte imtiyaz savunması...

Haber Giriş : 24 Mayıs 2005 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, trafik suçu işleyen hakim ve savcılara Emniyetce işlem yapılmayacağına ilişkin genelgenin, Anayasa'ya aykırı olmadığını yazılı olarak açıkladı.

Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu, İçişleri Bakanlığı'nın yüksek yargı organlarıyla mukabakata vararak yayınladığı, trafik suçu işleyen hakim ve savcılara işlem yapılmayacağı yönündeki genelgeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

İbrahimhakkıoğlu, trafik suçu işleyen hakim ve savcılara Emniyet görevlilerince işlem yapılmayacağı yönündeki İçişleri Bakanlığı genelgesinin, hakimlerin özel durumları nedeniyle hazırlandığını ve Anayasa'ya aykırı olmadığını kaydetti.

İbrahimhakkıoğlu, Yargıtay 7'nci Ceza Dairesi'nin içtihatları ışığında hazırlanan genelgenin trafik suçu tutanağının nasıl düzenleneceği ve hangi yetkili mercie gönderilmesi gerektiğinin anlatıldığını belirtti.

HAKİM VE SAVCILAR DA YARGILANIYOR

Yargı erkinin doğal yapısı gereği hakimlerin suç işlediğinde bir üst durumdaki hakimlerce yargılandığını anımsatan İbrahimhakkıoğlu, bu kuralın imtiyaz sağlamadığını anlattı.

Dünyanın her yerinde suç işleyen hakimlerin özel bir prosedüre tabi olduğunu kaydeden İbrahimhakkıoğlu, "Bizde de hakim ve savcılar için kişisel suçlarda ilk merci Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu; Yargıtay üyeleri için de Yargıtay Birinci Başkanlık Kuruludur. Hiçbir hakim ve savcının, trafik suçunda diğer vatandaşlardan farklı bir şekilde korunması veya suçunun cezasız geçiştirilmesi söz konusu değildir ve düşünülemez" dedi.

HAKİM VE SAVCILAR KOLLUK GÜÇLERİNİN AMİRİ

Hakim ve savcıların yargılama yaptıkları ve kolluk güçlerinin adli amiri oldukları için haklarındaki her türlü soruşturmanın bu güçlerce değil, daha üst yargı mercilerince yapılması gerektiğini ifade eden İbrahimhakkıoğlu, aksi takdirde çeşitli olumlu ve olumsuz düşüncelerle yargıçların suçsuz yere taciz edilebileceğini ya da suçların örtbas edilebileceğini belirtti.

Her iki durumda da Anayasa'da yazılı yargıç teminatının zedeleneceğini ve yargının idarenin etkisi altına gireceğini belirten İbrahimhakkıoğlu, şunları kaydetti:

"Sadece trafik suçlarını bu genel ve evrensel kuraldan istisna kılmak da sorunu çözmez ve daha büyük sorunlar yaratır. Örneğin trafik kazası yapan iki hakimden ölüme veya yaralanmaya sebebiyet olanı özel prosedüre tabi tutulurken, bunlara sebep olmayanı trafik polisinin soruşturma yetkisine girmesi gibi garip bir çelişki ortaya çıkar. Özel merciler, trafik suçu işleyen ilgili hakim ve savcı ya da yüksek mahkeme üyesi hakkında, aynı kanundaki aynı cezayı, aynen trafik mahkemelerinin ve trafik polislerinin kişilere uyguladığı şekilde uygular. Üstelik bu usulde hakim veya savcı diğer vatandaşlardan farklı ve daha ağır olarak, ayrıca disiplin soruşturmasına ve disiplin cezasına da muhatap olabilir. Durumu tespit eden trafik polisinin saptamaları, bu mercilerde delil olarak değerlendirilir."

"UYGULAMA EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI DEĞİL"

Uygulamanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna yönelik haberleri eleştiren İbrahimhakkıoğlu, bu düşüncenin eşitlik kuralının hiç anlaşılmadığını gösterdiğini ifade etti. Eşitliğin, aynı koşullarda aynı kuralların uygulanması olduğunu anlatan İbrahimhakkıoğlu, aynı trafik suçu işleyen bir hakime, başkasına verilen cezanın kuruşu kuruşuna aynısı verileceği için burada eşitlik kuralının korunduğunu söyledi.

İbrahimhakkıoğlu, özel merciin ilgilinin Anayasal yetkisinin özelliğinden doğduğunu, bunun da her hakime eşit olarak uygulandığını belirtti. Türk ve dünya yasalarında, ilgilinin ifa ettiği görevin özelliğinden doğan buna benzer yüzlerce özel prosedür olduğunu kaydeden İbrahimhakkıoğlu, bu kurulların hiçbiri için Anayasa'nın eşitlik kuralanının ihlal edildiğinin öne sürülmediğini ifade etti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber